"Your thoughts, with my hearts bloody tatters, I'll mock again; Impudent and caustic, I'll jeer to superfluity.."

1.5.10

Τριαντάφυλλα σε κάνες όπλων. Μια ενορχηστρωμένη συμφωνία.

Σχετικό με την προηγούμενή μας ανάρτηση, το άρθρο αυτό που διαβάσαμε από το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, δημοσιευμένο ήδη από το 2008. Σας το μεταφέρουμε μεταφρασμένο:


(Άρθρο Reuters) "Ακριβώς όπως ο ήλιος βγαίνει μέσα από την ομίχλη και λούζει τα βουνά της Stara Planina στη Βουλγαρία, έτσι και εκατοντάδες χωρικοί ξεχύνονται στα λιβάδια με τις τριανταφυλλιές, για να επιλέξουν τα φρέσκα τους άνθη, ακόμη υγρά από την πρωινή δροσιά.

Η γαλήνια κοιλάδα τους στην κεντρική Βουλγαρία έχει ανθίσει τα τελευταία χρόνια καθώς η "άνθηση" της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε μετρητά σε συνδυασμό με την παγκόσμια έκρηξη σε βιολογικά προϊόντα ομορφιάς που περιέχουν ροδέλαιο, βοήθησαν να αναβιώσει η παλιά βιομηχανία της περιοχής».

Παρέχοντας τα προς το ζην για μια φτωχή περιοχή που είναι γνωστή εδώ και δεκαετίες για την κατασκευή AK-47 τουφεκιών, η περιοχή που είναι σήμερα γνωστή ως Κοιλάδα των Ρόδων είναι μια πηγή βρώσιμων κάψουλων δημοφιλών στην Ιαπωνία και ευγενών αρωμάτων στις θεραπευτικές κρέμες που πωλούνται στην Ευρώπη.

Δίνει επίσης στη Βουλγαρία την ευκαιρία να αποδείξει την όμορφη πλευρά της, καθώς η χώρα παλεύει ενάντια στην ανεξέλεγκτη διαφθορά και το οργανωμένο έγκλημα, παρέχοντας δυνατότητες να προσελκύσει φυσιολάτρες τουρίστες.

Με περίπου 2 τόνους ετήσια παραγωγή, η Βουλγαρία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός ροδέλαιου μετά την Τουρκία.

Αλλά ο αγώνας των χωρικών ενάντια στον ήλιο για να μαζέψουν τα υγρά, ροζ λουλούδια που παράγουν το έλαιο γίνεται όλο και πιο επείγων, γιατί όπως λένε η αλλαγή του κλίματος έχει κάνει την κοιλάδα θερμότερη και ξηρότερη.

"Στα τριαντάφυλλα αρέσουν οι κρύες νύχτες, και η δροσιά το πρωί τις ζεστές μέρες της άνοιξης", δήλωσε ο Nedko Nedkov, ο οποίος τρέχει ένα ινστιτούτο έρευνας για τα τριαντάφυλλα και το ροδέλαιο στο Καζανλάκ. «Τους βάζει κάτω από την πίεση και αντιδρούν με την παραγωγή ελαίου. Όσο περισσότερο άγχος, τόσο το καλύτερο.

"Αλλά τώρα, δεν υπάρχει αρκετή δροσιά, μερικές φορές μάλιστα καθόλου. Τα τριαντάφυλλα έχουν γίνει πάρα πολύ λεπτά."

Το ροδέλαιο της Βουλγαρίας, με το έντονο άρωμά του που γλυκαίνει τα αρώματα μεγάλων εταιρειών όπως η Chanel και η Dior, θεωρείται από πολλούς στον τομέα των καλλυντικών να είναι η καλύτερη στον κόσμο και το κόστος τους αγγίζει τα 6,000 Ευρώ (9.413 δολάρια) το κιλό.

Κάθε άνοιξη, εκατοντάδες χωρικοί γεμίζουν φορτηγά με χοντρες πλαστικές σακούλες γεμάτες με τριαντάφυλλα, τα οποία στέλνονται γρήγορα στα αποστακτήρια.

Τα τριαντάφυλλα στη συνέχεια ρίχνονται σε κάδους νερού και βράζουν για ώρες. 4 τόνοι πέταλα δίνουν 1 κιλό πολύτιμου ροδελαίου. Στη δεκαετία του 1980 και του '90, όταν το κλίμα ήταν δροσερό και τα τριαντάφυλλα περισσότερο υγρά, για την ίδια απόδοση χρειαζόταν περίπου 2,8 τόνοι, είπε ο Nedkov.

"Αυτοί οι θάμνοι είναι τα παιδιά μας. Στηρίζουμε την ελπίδας μας σε αυτούς", δήλωσε η Aiten Topalova, 38 χρονών, η οποία είναι ιδιοκτήτρια ενός μικρού χωραφιού κοντά στο Καζανλάκ, την πρωτεύουσα της περιοχής που είναι γνωστή ως η πεδιάδα των Ρόδων.

Ένα ζεστό αεράκι έφερε το άρωμα των τριαντάφυλλων και του χαμομηλιού από τα κοντινά χωράφια, καθώς η γυναίκα μάζευε τα ανθισμένα τριαντάφυλλα λίγο μετά την αυγή.

ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΕΝΙΑ ΜΑΞΙΛΑΡΙΑ

Ενώ τα τριαντάφυλλα μαραίνονται ακόμα σε δεξαμενές νερού, δημιουργώντας μια οσμή που γίνεται πικάντικη πριν γίνει ξανά γλυκιά κατά την διαδικασία αποστάξεως, οι αγοραστές του ελαίου είναι ήδη έτοιμοι για τις συμφωνίες.

«Εισάγουμε βουλγαρικό ροδέλαιο για 60 χρόνια», δήλωσε ο Yoshikuni Yamamoto, επικεφαλής της αρωματοποιίας Yamamoto Co, της οποίας οι εισαγωγές αυξήθηκαν για την παραγωγή βρώσιμων κάψουλων.

«Οι Ιάπωνες ανησυχούν πολύ για τη μυρωδιά του σώματός τους. Καταπίνουν μια κάψουλα και μια εβδομάδα αργότερα μυρίζουν τριαντάφυλλο", είπε. "Μέχρι και τα μαξιλάρια τους ακόμη."

Εκτός από τα εμπλουτισμένα αρώματα, το ροδέλαιο είναι δημοφιλές στη βιομηχανία καλλυντικών, ειδικά αν καλλιεργούνται βιολογικά. Κατασκευαστές όπως η φιλική προς το περιβάλλον Γερμανική εταιρεία Dr Hauschka, επικαλούνται τις θεραπευτικές του ιδιότητες.

«Οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις είναι σκληρότερη τώρα και το δέρμα των ανθρώπων γίνεται όλο και πιο λεπτό. Το ροδέλαιο μας βοηθά να απαλλαγούμε από ερεθισμούς," δήλωσε ο Adam Antal, επικεφαλής δημοσίων σχέσεων της Wala Heilmittel GmbH, την εταιρεία που παράγει τα προϊόντα Dr Hauschka.

Eνώσεις του κλάδου με τις οποίες επικοινώνησε το Reuters, δεν μπορούσαν να προσφέρουν επιστημονικές αποδείξεις για να στηρίξει τον ισχυρισμό αυτό, όμως και άλλοι κατασκευαστές μιλούν για τις αντισηπτικές ιδιότητες του ροδελαίου και τη συμβολή του στο να μαλακώσει το δέρμα.

Η Dr Hauschka είναι κρέμα ημέρας, στην αγορά από το 1967, και έχει φανατικούς οπαδούς μεταξύ των οποίων αστέρια όπως η Μαντόνα και η Τζούλια Ρόμπερτς, λέει ο Adam: η εταιρεία του ενθαρρύνει τους γεωργούς στο Αφγανιστάν, να φυτέψουν τριαντάφυλλα αντί για παπαρούνες, που θα βοηθήσει και στον περιορισμό του εμπορίου ηρωίνης.

"Εμείς δημιουργούμε μείγμα ροδελαίου από διαφορετικές χώρες. Όπως και το ουίσκι», είπε ο Αδάμ. "Το υλικό από το Αφγανιστάν είναι πολύ ελπιδοφόρο".

ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΚΟΙΛΑΔΑΣ

Υπό τον κομμουνισμό, το Rose Valley ήταν το σπίτι για τη βιομηχανία όπλων της Βουλγαρίας και μια σημαντική πηγή παραγωγής AK-47, ή Καλάσνικοφ, επιθετικών τουφεκιών του σοβιετικού μπλοκ.

Από το 1989, έχει πλέον ιδιωτικοποιηθεί από την κατασκευαστική εταιρεία όπλων Αρσεναλ, η οποία απασχολεί 5.000 άτομα, έχει κερδίσει διαγωνισμό για την προμήθεια του ιρακινού στρατού με πολυβόλα όπλα και τα έχει καθιστήσει κατάλληλα για χρήση από το ΝΑΤΟ, στο οποίο η Βουλγαρία προσχώρησε το 2004.

Αλλά οι παραγγελίες δεν μπορούν να συναγωνιστούν τα επίπεδα παραγωγής κατά τη διάρκεια της κομμουνιστικής περιόδου, λένε οι υπάλληλοι της βιομηχανίας. Τα τριαντάφυλλα μπορεί να είναι το μέλλον της κοιλάδας.

Με τα αρωματικά χωράφια του του και με ένα ειδυλλιακό τοπίο - διάσπαρτα με κοπάδια κατσίκες και τάφους που χρονολογούνται πίσω στον αρχαίο Θρακικό πολιτισμό - η Κοιλάδα των Ρόδων θα μπορούσε να αποτελέσει ένα δημοφιλή τουριστικό προορισμό.

Όπως τα τμήματα της γαλλικής περιοχής της Προβηγκίας με τα τεράστια πεδία λεβάντα τους, θα μπορούσαν να προσελκύσουν τους πεινασμένοι ταξιδιώτες για ένα ήσυχο περιβάλλον και κάποια απομόνωση.

Αλλά οι κάτοικοι ανησυχούν ότι η κατασκευαστική έκρηξη που θα ακολουθήσει την τουριστική θα μπορούσε να καταστρέψει την κοιλάδα, με τον ίδιο τρόπο που έχουν υποστεί βλάβη πρόσφατα τα παραθαλάσσια και τα χιονοδρομικά κέντρα.

Οι περιβαλλοντικές καταστροφές από τις κατασκευές έχουν γίνει η κατάρα της οικονομικής ανάπτυξης της χώρας, ακρίβως όπως η διαφθορά, οι σκοτεινές συμφωνίες για τη διαχείρηση της γης και η έλλειψη εποπτείας της βιομηχανίας.

"Δεν θέλω τη Βουλγαρία να παγώσει αλλά βλέπετε τι έγινε στο Μπάνσκο και στο Sunny Beach», δήλωσε ο Filip Lissicharov, ο οποίος έχει ένα αγρόκτημα κοντά στο Καζανλάκ, αναφερόμενος στη δημοφιλή βουλγαρικά θέρετρα που είναι γεμάτα με ξενοδοχεία.

Πέρα από το φάντασμα της ανεξέλεγκτης κατασκευής και της κλιματικής αλλαγής, η οποία όπως δήλωσε ο Lissicharov έκανε τον καιρό στην κοιλάδα πιο απρόβλεπτο από ποτέ τα τελευταία χρόνια, οι αγρότες αγωνίζονται επίσης με την μεγάλη άνοδο του κόστους της ενέργειας και της μετανάστευσης του εργατικού δυναμικού.

Παραδόξως, είπε, η παραδοσιακή οικογενειακή γεωργία μπορεί να είναι η λύση για τους αγρότες που έχουν ανάγκη εργασίας σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Η ζέστη και η μειωμένη βροχόπτωση σημαίνουν νέες ανθίσεις που πρέπει να μαζευτούν πιο γρήγορα. Αυτή την εποχή, χρειάζονται πάνω από 50.000 συλλέκτες.

"Δεν υπάρχουν αρκετοί συλλέκτες. Οι εργαζόμενοι προτιμούν να εργάζονται στη Γερμανία και τη Γαλλία. Όμως οι μικροί αγρότες μπορούν να πάρουν και την οικογένειά τους για να μαζέψουν τα τριαντάφυλλα», είπε ο Lissicharov.

Ξένο χρήμα μπορεί επίσης να είναι στο δρόμο. Αξιωματούχοι από τη γαλλική πόλη Grasse, η οποία φιλοξενεί ένα μεγάλο μέρος της βιομηχανίας αρωμάτων του κόσμου, επισκέφθηκαν το Kazanlak τον Ιούνιο για να συζητήσουν κοινά σχέδια και πιθανά σχέδια γάλλων επενδυτών να αγοράσουν γεωργική γη.

Ο δήμαρχος του Καζανλάκ επίσης ελπίζει να οικοδομήσει ένα πάρκο ροδέλαιου, σημείο έλξης για τους τουρίστες.

Προς το παρόν, η Κοιλάδα των Ρόδων δείχνει μια ηπιότερη πλευρά της χώρας της οποίας η διαφθορά και το οργανωμένο έγκλημα θα πρέπει να αξιολογηθεί με έκθεση παρακολούθησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Υπάρχουν τουλάχιστον δύο διαφορετικές κοινωνίες στη Βουλγαρία. Αυτή που θα είναι να είναι το αντικείμενο της παρούσας έκθεσης και η άλλη που βρίσκεται εδώ», είπε ο Toon Streppel, μόνιμος υπάλληλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στη Βουλγαρία."
πηγή:
http://www.reuters.com/article/idUSL1322741920080715

No comments: